WCC >  Home > News - Media > Media impact Eng|Deu|Fra|Esp|GreNews - Media  Features
 News
 Highlights
 Conference newspaper
 Photos
 Media impact

16.05.05 09:07 Age: 7 yrs

Nieuwe dialoog na Zendingsconferentie

ATHENE (RKnieuws.net) - Christelijke kerken moeten adequaat reageren op de explosieve groei van het christendom in Afrika en Aziƫ en een dialoog aangaan met de aanhangers van andere godsdiensten. Dat is de conclusie van de 13e Wereldzendingsconferentie, die maandag werd afgesloten.

Tijdens de conferentie, die van 9 tot 16 mei in Athene werd gehouden, kwamen kerkleiders van evangelische, pentecostale, protestantse, orthodoxe en rooms-katholieke kerken bijeen. Zij spraken met elkaar over het thema Kom Heilige Geest, genees en verzoen.

Problemen

In de slotconclusie is er, naast interne kerkelijke onderwerpen, ook aandacht voor grote problemen in de wereld. Zo vraagt de conclusie de aandacht van de deelnemende kerken voor de snelle verspreiding van AIDS en het globale economische systeem, waarin een kleine groep mensen steeds meer economische macht krijgt.

''In deze tijd van economische globalisatie heeft geld de status van een idool gekregen'', zei algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken Samuel Kobia zondagmiddag tijdens een dienst in de Areopagus van Athene. ''Onze wereld heeft dringend een moreel kompas nodig'', sprak Kobia op de plaats waar Paulus in de eerste eeuw sceptische Griekse filosofen toesprak.

Anno 2005 blijkt vooral de aanhang van de Grieks-Orthodoxe kerk sceptisch tegenover de Zendingsconferentie. Volgens sommigen had de orthodoxe kerkleiding de Wereldraad van Kerken nooit mogen verwelkomen in Athene.

De orthodoxe kerkleider en aartsbisschop Christodoulos bleek echter weinig gevoelig voor de kritiek, en riep zijn kerk afgelopen dinsdag zelfs op meer samen te werken met andere kerken. Sommige Grieks-orthodoxen hielden tijdens de slotceremonie van zondag, die ze als 'heidens' bestempelden, een eigen protestbijeenkomst in het oorlogsmuseum van de Griekse hoofdstad.

Verzoening

De Wereldzendingsconferentie, waarvan de eerste editie in 1910 gehouden werd, was dit jaar in bepaalde opzichten uniek te noemen. Zo werd de conferentie nog nooit in een overwegend orthodox land gehouden. Daarnaast namen ook kerken die geen lid zijn van de Wereldraad, zoals de rooms-katholieke, evangelische en pentecostale kerken, voor de eerste keer met een volledige delegatie deel aan de activiteiten.

''Dat feit alleen al is een grote stap voorwaarts'', zei de rooms-katholieke bisschop Brian Farrell, secretaris van de raad voor de christelijke eenheid van het Vaticaan. Tijdens de conferentie kondigde Farrell aan de officiƫle dialoog tussen de rooms-katholieke en Grieks-orthodoxe kerk, die de afgelopen jaren stil is komen te liggen, te heropenen.

Ook voor pentecostale kerkleiders was de conferentie een aansporing tot meer contact met andere kerken. ''De orthodoxe kerk kent een sterke spirituele traditie, die ook in onze kerken aanwezig is'', zei de Ghaneese dominee Opoku Onyinah. ''Ik denk dat dit een onderwerp is waar wij een dialoog over kunnen hebben met de orthodoxe kerken.''

Diversiteit

Wonsuk Ma, een Koreaanse zendeling, onderstreepte het belang van pentecostale en charismatische kerken in de toekomst. ''Hierbij zullen vooral de niet-westerse kerken, met hun explosieve groei, een belangrijke rol in spelen.''

In zijn slotrede sprak ook Wereldraad-secretaris Kobia over dit toenemende belang van andere kerken. ''Deze ontwikkelingen brengen vaak verzoening, blijdschap en vertrouwen, maar zij kunnen ook spanningen en verdeeldheid zaaien.'' Kobia waarschuwde zijn gehoor tegen 'religieus geweld, cultuuroorlogen en strijd tussen samenlevingen'. Volgens hem moeten 'extremisten van bepaalde godsdiensten', die aanhangers van andere geloven in het verdomhoekje plaatsen en anderen moedwillig aanzetten tot agressie tegen hen, bestreden worden.

''Wij moeten het werk aan onze missie en evangelisatie in de 21ste eeuw beginnen met het erkennen van de multi-religieuze werkelijkheid in de hedendaagse wereld'', stelde Kobia, die benadrukte dat de interreligieuze dialoog vanaf nu een grote prioriteit is voor de Wereldraad van Kerken. (tb)